Z jakého dřeva se roubenky staví?

Roubenky se staví především ze syrového dřeva. Používají se různé druhy mající své výhody a nevýhody. Přibližme si ty nejčastěji volené.

 

Smrk

Smrkové dřevo je dostupné a hodí se na stavbu roubenky díky své snadné opracovatelnosti. Patří mezi levnější druhy dřeva. Díky svým výhodám je nejčastěji používaný pro stavbu roubenek. Je však nutné počítat s tím, že při vysychání výrazněji mění svůj objem. Smrkové dřevo je nutné dobře chránit před škůdci. Mají ho v oblibě.

 

Borovice

I borovice je snadno dostupná a má relativně nízkou cenu. Výhodou borového dřeva je jeho zajímavá struktura a příjemná vůně. Nevýhodami je nerovnost dřeva, ale i jeho velká obliba u škůdců. Vhodným ošetřením roubenky však předejdete jejímu napadení.

 

Jedle

Jedlové dřevo je tvrdší, díky čemuž při vysychání nemění tolik objem, ale také lépe odolá škůdcům i mechanickému poškození. V porovnání se smrkovým a borovým dřevem není dražší, ale jeho řemeslné zpracování je časově náročnější.

 

Cedr

Jste-li ochotní si připlatit, bude se Vám zamlouvat roubenka z cedrového dřeva. Dlouho si udrží svou specifickou příjemnou vůni dřeva, je odolnější proti škůdcům, dobře si sedá a málo mění objem při vysychání. Jde o měkčí dřevo, takže se snadno opracovává.

 

Modřín

Modřín se pro stavbu roubenek v České republice využívá méně. Kvůli své tvrdosti se totiž hůře opracovává. Jde však o velmi trvanlivý materiál.

 

A z jakého dřeva bude Vaše roubenka? Zvažte výhody a nevýhody jednotlivých dřevin. Nejste-li si jisti, poraďte se s odborníkem.


1. prosinec 2014