Postup a doba stavby roubenky

Přemýšlíte nad roubenou dřevostavbou jako nad svým novým domovem a zajímá Vás, jak dlouhá cesta vede od Vašeho rozhodnutí k definitivnímu nastěhování? V tomto článku Vám krok za krokem popíšeme postup realizace Vaší vysněné roubenky.

Celková doba od počátku vyřizování formalit do předání hotové stavby se sice vždy odvíjí především od náročnosti daného projektu a zvolené technologie, avšak obecně platí, že příprava projektové dokumentace zabere 1 až 2 měsíce, výběr, příprava a výroba konstrukce 1 až 3 měsíce, realizace střechy přibližně 1 měsíc a závěrečné dokončení 2 až 6 měsíců. Ve finále tedy můžeme mluvit o 6 až 12 měsících. Pokud navíc bude u Vaší roubenky zvolena technologie výstavby ze surového konstrukčního materiálu, bude kvůli vysychání dřeva a sedání stavby nezbytné dodržet technologickou přestávku, která se obvykle pohybuje v rozmezí půl až jednoho roku.

A jak probíhá samotná stavba domu?

1. Příprava ve výrobní hale

Nejdříve osobně u dodavatelů pečlivě vybereme materiál vhodný ke stavbě Vaší roubenky. Všechno potřebné řezivo dovezeme do naší montážní haly, kde Vaší budoucí roubenku poctivým řemeslným zpracováním vyrobíme.

Jakmile se vyrobí obvodové roubené stěny, konstrukce stropu a krov, jednotlivé prvky roubenky očíslujeme, aby se po demontáži a dovezení na stavbu roubenka sestavila přesně tak, jak byla postavena ve výrobě.

Výstavba přímo na stavebním pozemku

I když se o této možnosti příliš nemluví, je možné roubenku stavět přímo u Vás na stavebním pozemku. Z hlediska historie je to užívaný způsob výstavby a mnoho odborníků v tom dokonce spatřuje řadu výhod.

2. Zajištění elektroinstalace

V případě oboustranně pohledového provedení, tzn. bez použití vnitřní zateplené instalační předstěny, se rozplánují, zakreslí a připraví otvory pro rozvody elektroinstalace, vč. všech zásuvek, vypínačů atd.

3. Další opracování + ochranný nátěr

Trámy se na již sroubené obvodové konstrukci dále opracovávají, zejména se frézují drážky, hrany a trámy se ručně dočišťují.  Potom se roubenka vybrousí a provede se první ochranný nátěr.

4. Výroba krovu a konstrukce štítů

Nyní přichází na řadu výroba krovu a konstrukce štítů.

5. Demontáž hrubé staby

Hrubá stavba se opatrně demontuje.

6.Transport roubenky + její sestavení

Po demontáži se roubenka přiveze na místo stavby a zde se podle dokumentace a číslování jednotlivých prvků znovu sestaví.

7. Montáž krovu, klempířských prvků, střešní krytiny a obkladů štítů

Provedeme montáž krovu, klempířských prvků, střešní krytiny a obkladů štítů.

8. Nátěr ochrannou lazurou

Hrubá stavba je hotova a přichází na řadu další nátěr ochrannou lazurou. Celkový počet dvou vrstev zajistí roubence ochranu až na 10 let.

9. Dokončení roubenky

Celková doba realizace hrubé stavby se pohybuje okolo 2 až 3 měsíců. Od tohoto okamžiku jsou další práce a jejich trvání individuální. Doba dokončení domu se tak může pohybovat v rozmezí 2 až 6 měsíců, avšak vždy se bude odvíjet především od náročnosti projektu, jako je velikost domu, počet podlaží a vnitřních místností a s tím související vnitřní vybavení obecně.

Naší specializací jsou roubenky a poloroubenky v pravém slova smyslu. Samotná dřevostavba však není jedinou službou, kterou nabízíme. Poskytneme Vám kompletní servis, tzn. počínaje vyřizováním formalit až po předání klíčů od úplně hotové roubenky. Na Vaše přání zrealizujeme betonovou základovou desku s hydroizolací nebo izolací proti radonu, případně ji vyzdíme z přírodního kamene. Vnitřní příčky lze provést z masivního dřeva, ale mohou být i zděné či ze sádrokartonu. Štíty je taktéž možné provést dřevěné - rámové i zděné a střechu lze pokrýt nejen dřevěným šindelem, ale samozřejmě i pálenými nebo betonovými taškami. Výběr podlah je vždy na klientovi a je prakticky neomezený, jen v případě podlahového vytápění není ideální použití dřeva. Je rozumnější položit keramickou dlažbu, např. takovou, která strukturu dřeva velmi věrně imituje.

O druzích vytápění a jejich výhodách a nevýhodách si můžete přečíst zde

Stejně jako u podlah je výběr i u dalších součástí domu takřka neomezený a záleží především na vkusu zákazníka. Venkovní i vnitřní dveře, obložky, okna, koupelny, zařizovací předměty kuchyně a jejich vybavení, krb či kachlová kamna včetně veškerých technologií - to vše si majitel může přizpůsobit podle svých představ. Vše připravíme k Vaší úplné spokojenosti.

Vyberete-li si nás jako dodavatele Vaší roubenky, můžete ji mít skutečně zcela bez starostí – od projektu, vyřízení formalit přes přípravné zemní práce, základovou desku, samotnou stavbu roubenky až po kompletní vybavení domu a servis s tím spojený.

Podívejte se také na novinku, kterou jsme pro Vás připravili na projekt Vaší  ROUBENKY Vám na míru.


3. srpen 2014