Nátěr roubenky

Dřevo jako hlavní materiál roubenky zpravidla musí odolávat extrémním klimatickým podmínkám – mrazům a vlhkosti na straně jedné a přímému slunečnímu záření na straně druhé. Proto je nutné roubenku chránit ochrannými nátěry.

Klademe důraz především na ekologickou a zdravotní stránku, a samozřejmě  také na životnost nátěrových systémů.

 

Exteriér

Co se týče venkovních nátěrů, zde je takřka nekonečný výčet možností výběru z nejrůznějších značek, cenových úrovní a odstínů. Vždy vycházíme z individuálních přání zákazníka a osobní konzultace s ním.

Obecně však platí, že vnější ochranná lazura dřevo chrání před veškerými povětrnostními vlivy. Odolává mrazu i UV záření, odpuzuje vodu a brání jeho nežádoucím účinkům. Používáme  lazury jsou na bázi přírodních lněných olejů, uchovávají tak dřevo „zdravé“ a chrání ho před klimatickými podmínkami  i napadením dřevokaznými škůdci. Z jejich přírodního původu plyne i jejich další deviza - snadná aplikace, jelikož při další aplikaci není nutné brousit předchozí vrstvy. Námi používané ochranné lazury jsou transparentní, polomatné  i matné a nanášejí se ve 2 až 4 vrstvách. Obnovit nátěr je třeba po 5 až 10 letech.

Interval závisí i na orientaci vůči světovým stranám, tzn. že jižní a západní strany budou potřebovat údržbu častěji, protože jsou více zatěžovány přímým slunečním zářením, naopak strany severní a východní UV zářením tolik netrpí a tím i jejich údržba je méně častá.

 

Interiér

I na vnitřní stranu roubenky používáme v zájmu zachování přírodního charakteru celé stavby přirozené nátěry, v tomto případě kvalitní dřevité oleje a včelí vosky v různém poměru míchání dle způsobu využití. Jednak dřevo napustí do hloubky, a jednak se postarají o hladký a přesto matný povrch, přičemž plně respektují přírodní charakter dřeva a zdůrazní jeho krásu. Vždy se jedná o testované, certifikované a ekologicky i zdravotně nezávadné přípravky, které nanášíme ručně štětcem, příp. jemným nástřikem.

Dřevitý olej má velmi širokou a univerzální škálu využití. Je téměř bez zápachu a používá se především na masivní dřevo, ať už na právě zmiňované vnitřní strany zdí roubenek, tak např. i na nábytek.

Včelí vosk se vyrábí s příměsemi olejů (lněný, dřevitý, ricinový), pryskyřic a karnaubového vosku. Je transparentní, polomatný, přičemž lze leštěním docílit vyššího lesku. Je taktéž vhodný na masivní nábytek i vnitřní stěny roubenek, a to i do koupelen, jelikož je velmi odolný vůči vodě, nečistotám, chemikáliím i otěru a jím ošetřený povrch se velmi snadno čistí a udržuje.


15. září 2014