Jak se realizují rozvody instalací v roubence

Roubenky nabízejí útulné bydlení a díky jejich vzhledu se obyvatelé více navracejí k přírodě. Ovšem bydlení v roubence neznamená vzdát se komfortu moderního bydlení, a proto je i zde nutné realizovat rozvody instalačních zařízení.

 

Rozvody sítí v roubence versus ve zděném domě

Moderní roubenka se bez rozvodu sítí pro energie, odpad, vytápění, popřípadě ventilaci neobejde. Stejně jako u zděných domů je třeba u dřevostavby po dokončené hrubé stavby realizovat rozvod sítí. Provádí se však jiným způsobem. U obou staveb je nutné promyslet rozvody sítí ještě před stavbou.

U zděných domů je možné rozvody ještě dostatečně upravit a dořešit během stavby, u dřevostaveb to nelze. Proto je nutné u roubenek vše promyslet do větších detailů.

 

Co byste ještě měli vědět o rozvodech v roubence z pohledu laika?

Pro realizaci vody, odpadu, elektřiny i topení se používají stejné materiály jako u zděných domů.

Instalační prostor pro rozvody v roubence vzniká aplikací tzv. vnitřních zateplených instalačních předstěn.  Nejenom, že se tímto řešením zásadně vylepší tepelně izolační vlastnosti roubenky, ale vytvoří se i  potřebný instalační prostor. 

 

Rozvod ventilace a vytápění

Topení je realizováno  trubkami, které nevedou  v roubení, ale těsně vedle něj nad podlahou. Rozvod vytápění a ventilace je složitější než u vody, odpadu a elektřiny. Konkrétní řešení záleží na vybraném zdroji vytápění, popřípadě kombinaci zdrojů, a na tom, jestli budete chtít větrání s rekuperací. Je vhodné pro energeticky úsporné bydlení.

 

Zajištění rozvodných sítí v roubence je samozřejmě technicky náročnější, ale pro laické pochopení a uvědomění si rozdílů mezi dřevostavbou a zděným domem jsou výše zmíněné informace dostatečné. 


1. duben 2015