Izolace v roubence

V každém domě je třeba zajistit tepelnou i zvukovou izolaci. K tomuto účelu se používá různých materiálů. Konkrétní materiál i jeho množství záleží na požadavcích na stavbu.

 

Kvalitní izolací ušetříte na nákladech za energii

Chcete-li, aby Vaše roubenka plnila kritéria nízkoenergetické stavby, tedy takové, která má minimální nároky na spotřebu energie (tím samozřejmě ušetříte peníze), je nutné volit kvalitní izolaci.

Ideálním izolačním materiálem  používaným v dřevostavbách je kamenná - čedičová izolace. Má četné pozitivní vlastnosti. Těmi hlavními jsou tepelná i akustická izolace, ale také požární odolnost. Kamenná – čedičová, případně i minerální izolace se aplikuje v podobě desek, které jsou pružné, ale zároveň pevné.

Z dalších používaných izolačních materiálů se používá EPS (polystyren) – podlahy, pro další konstrukce  dřevovláknité desky, ovčí vlna, konopná izolace atd. Postupem času přibývají další materiály vzniklé inovačními technologiemi.

Kromě izolace stěn je u nízkoenergetických roubenek důležitá také izolace střechy, popřípadě podlah.

 

Pozor: Více izolace neznamená vždy lepší vlastnosti

Říkáte si, že když si nebudete vědět rady s množstvím izolace, zvolíte raději silnější vrstvu, abyste na energiích skutečně ušetřili co nejvíce? Není to správná úvaha. Pokud izolační vrstva překročí určitou tloušťku (dle skladby stěny roubenky), může docházet ke kondenzaci vlhkosti, která sníží účinnost tepelné izolace. Proto přenechte rozhodování o tloušťce izolačního materiálu odborníkovi.

 

Nepodceňujte izolaci roubenky. S kvalitní izolací ušetříte na energiích, které netvoří zrovna malou položku v rodinném rozpočtu.


1. únor 2015