Větrání a rekuperace v roubence

Chcete-li, aby Vaše roubenka byla co nejméně energeticky náročná, je nutné soustředit se při její výstavbě na několik aspektů. Patří mezi ně i větrání a rekuperace.

 

Klasické větrání je nedostačující

Nikdy jste se nějak zvlášť nezamýšleli nad větráním? V klasickém domě či bytě (nejde-li o pasivní stavbu), když chceme vyměnit vzduch, aby se nám lépe dýchalo, otevřeme okno. Jenže z hlediska energetické úspornosti je to neefektivní řešení. Teplo Vám zmizí. Budete-li mít kvalitní větrací systém, nepřijdete o něj. To Vám zajistí rekuperace.

 

Co je to rekuperace?

Rekuperace představuje systém, který zajišťuje zpětné získávání tepla. V poslední době se stále častěji využívá v rodinných domech za účelem úspory energie. Systém umožňuje přívod čerstvého vzduchu bez ztráty tepla běžného při větrání.

U tohoto systému je větrání řízeno vzduchotechnickou jednotkou. Vyrábí se v různých modelech. Kvalitnější řešení Vám umožní získat kolem 90 % tepla zpět.

Rekuperace je žádoucí nejen díky energetickým úsporám, ale oceníte i to, že Vám umožní udržovat stálou vlhkost zamezující vzniku plísní. Minimální budou i tepelné výkyvy a zbavíte se nežádoucího průvanu. Do vaší roubenky s rekuperací se nedostane ani prach či hmyz.

 

Chystáte se stavět roubenku? Promyslete, zda pro Vás nebude nejlepším řešením větrání s rekuperací. Kromě úspory energie Vám přinese i další výhody.


2. srpen 2015