Roubenka a sesedání stavby

Zajímáte-li se o možnost bydlení v roubence, jistě víte, že po jejím postavení dochází k sesychání – tzv. sesedání dřeva. Co byste o tomto jevu měli vědět?

 

Sesedání dřeva u roubenky

Dřevo je ze své velké části tvořené vodou, která časem vysychá a dochází tak ke zmenšování objemu trámů a tedy k sesedání roubenky. Kromě vysychání sesedá roubenka i v důsledku změny technologických spár. Dřevo si sedá až několik let.

Do jaké míry probíhá uvedený proces je dáno hlavně  použitím konkrétního konstrukčního materiálu. Objem mění nejvíce smrk. Jen menší změny lze očekávat při použití  jedle či cedru.

Nemusíte se však bát, že by Vám jako majitelům roubenky sesedání stavby působilo jakékoliv problémy. Výstavba je prováděná s ohledem na použitou technologii  a počítá se s dostatečnou  rezervou u výplní stavebních otvorů.

 

Roubenky ze suchých trámů

Sesedání roubenky je možné předejít její výstavbou ze suchého konstrukčního materiálu.    Jde o vysušené a opracované dřevo, které již dále „nepracuje“. Počítejte však s tím, že suché trámy jsou dražší a nedosáhnete jimi takového přírodního efektu jako s využitím syrového dřeva. Použití tohoto materiálu, může  působit pro někoho nepřirozeně. Jeho hlavní výhodou je rychlost výstavby a to proto, že v tomto případě 12-ti měsíční technologická přestávka – Odpadá. Obecně se dá říci, že odborníci doporučují výstavbu roubenky ze syrového dřeva. Konečné rozhodnutí je samozřejmě na Vás.

 

Každá dřevěná stavba sesedá. Nemusíte se však bát, že by se to odrazilo na její kvalitě. Při její výstavbě se s tím samozřejmě počítá.


4. červen 2015